Paraplyer er praktisk i regnvejr hvorfor ? – Hvor finder du en billig?

Paraplyer er ikke en ny og moderne opfindelse, men den er en god og praktisk følgesvend.

På engelsk hedder en den umbrella, og på dansk blev det til paraply.
Det engelske ord, stammer fra det latinsk ”umbra”, der betyder skygge.

Det var nemlig sådan, at de første paraplyer ikke skulle skærme for regnen, men derimod skulle fungere som solbeskyttelse.
Paraplyen stammer formentlig helt tilbage i det 11. århundrede før Kristi Fødsel fra Kina. Der findes også beviser for, at parasol eller paraply i samme tidsperiode i Indien. De allerførste paraplyer var angiveligt ombygget af grene fra et træ med f.eks. bananblade som skærm.

Paraplyer

Golf-paraplyer hos Kingbo

Parasol, som vi kender så godt i det danske sprog kommer også fra Latin. Det er fra ordene ”papare” og ”sol” der kan oversættes til forberede og sol. I dag har vi 2 ord; parasol og paraply. En til at beskytte os mod solen og en til at beskytte os mod regnen.
Paraplyer blev set som et symbol på religiøs overbevisning, om at være forbundet med guderne for død og genfødsel, og for høst og frugtbarhed. I det gamle Egypten, blev jordens beskytter, Gudinde Nut, ofte sammenlignet med en paraply.
Nut havde sønnen Osiris og Gud af Nedre Verden, var også forbundet med paraplyen, og var giver af regn.
Grækerne havde også fået indskrevet noget lignende i deres historie, dog med deres guder Bacchus og Dionysius, der begge var regngivende. Det var også grækerne, der sørgede, at udbrede brugen af paraplyer overfor kvinder. Gudinder og guder brugte paraplyer, f.eks. Pallas Athena og athenske kvinder havde parassoller, når de gik til selskaber.

Paraplyer

Paraplyer til store og små hos Kingbo

Paraply en blivende opfindelse – Køb en paraply i god kvalitet

I middelalderen faldt paraplyens popularitet drastisk, selvom den stadig fandt anvendelse i ceremonier for Paven. Det var dog ombrellinos der blev anvendt. Det var en slags baldakin i røde- og guldstribede farver. I det 15. århundrede blev kirkens magt svækket, og adel og højtstående kirkelige brugte disse forskellig farvede ambrellinos, og det gav formentlig starten på, at paraplyen blev et modefænomen.
Englang forbindes ofte med paraplyer. Det formodes at ære Catherine af Braganza, der introducerede paraplyen i England. Hun blev gift med Charles II, og hun brugte parasol, designet i Portugal. Man begyndte i 1676 at se damer i London med finere parasoller, for at give dem skygge for solen.
Men i 1682 blev Prins Rupert præsenteret med 2 store paraplyer, af kongens ambassadør. Men inden for to måneder døde prins Rupert og kongeriet Batam var i stærk tilbagegang. Derfor blev det almindelig overtro, at det bringer uheld at åbne en paraply indendørs. Denne overtro lever også i Danmark i dag i bedst velgående.
I tiden 1685 – 1705, kom ideen om en vandtæt paraply. Dem kom i de for tiden meget populære kaffehus. Hvor de blev anvendt som beskyttelse mod regnen, når kunderne gik til og fra deres vogne. Uanset hvor smarte paraplyens design var, så blev mænd til grin, hvis de havde lånt en paraply fra damerne.
Filantropen Jonas Hanway blev i midten af 18. århundrede den første mand, der gjorde til en almindelig ting, at bruge paraply, han blev sjældent set uden paraply. Han skabte sensation for det, og det var med til, at der blev sat synlige skel med parasol og paraply.
Først i 1786 blev der taget patent på paraply. Det var John Beale, der søgte patent på en ”baldakin støttet af ribber knyttet til en central akse«
I 19. år hundrede blev den utroligt populær, og der kom mange opfindelse og nye designs, og ikke der kom ikke mindre en 40 patenter om året fra ca. år 1860 til begyndelse af vort århundrede.
Paraplyen blev i det 20. århundrede et praktisk element, med et formål; at skærme os for regnen. Parasollen blev i 30’erne ikke populær mere, da moden ændrede sig fra, at det var moderne at være hvid, til at var højeste mode at blev solbrændt.

Paraplyer før og udviklingen af en paraply

I perioden mellem de to verdenskrige, blev det ufatteligt populært for de engelske gentlemen at have en klassisk sort paraply, i enten silke eller bomuld.
Efter anden verdenskrig, blev det der et stigende behov for en praktisk paraply, og i 1950 kom den første teleskopiske foldede paraply. Denne var dog allerede opfundet i 1709 af Marius, der var fransk erhvervsdrivende, men designet var desværre meget klodset, og det gjorde formentlig at den aldrig rigtig slog igennem.
I 1947 kom den transparente PVC fremstillede paraply på markedet, men det var først i 1960 at den kom på mode.
i 1950’erne kom paraplyen i nylon, som stadig er det mest populære materiale for en paraply. Da det ikke tager skade af vand, tørre nemt, rådner ikke og bliver ikke jordslåede, efter lang tids brug.
Nylon paraplyen er ofte blevet anvendt som reklamesøjle, mange virksomheder bruger den påtrykt med logo, som gave til medarbejdere og kunder.
Det er blevet mindre populært for private, at anvende paraplyer med logoer og andet reklame på, derfor er der intet reklame, logo, tekst eller lignende på paraplyer købt hos Kingbo.